keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Löytölaattoja

Suuntasimme viime perjantaina ABL-laattojen pihamyyntiin, kiitos Villa Heddan postauksen aiheesta. Tyhjin käsin meidän ei tarvinnut poistua paikalta, vaan löysimme kuraeteiseemme sopivan laatan: Compass Equator 10*10 strutturato. Kyseessä on valikoimista poistuva komea harmaa peruslaatta. Hinnasta tuli myös hyvä mieli, hintaa latoille jäi huimat 3€ per neliö. Nyt kun laatat on olemassa niin tarvittaisiin vain ylimääräisiä tunteja vuorokauteen sekä inspiraatiota kuriksen aloittamiseen. Onneksi syksyn loskasäihin on vielä mukavasti aikaa. Tuolta pihamyynnistä olisi muuten helposti voinut valita useammankin laatan, sen verran hyvännäköisiä laattoja siellä oli.

Samalla reissulla poikkesimme myös meiltä päin katsottuna samalla suunnalla olevaan Pirilän kukkataloon, mutta siitä myöhemmin...

sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Uusia pensaita

Teimme eilen päiväretken mökille ja samalla reissulla poikkesimme mökin lähistöllä olevaan Agrimarketin Multasormi-puutarhamyymälään. Meille tarttui myymälästä matkaan astiataimissa olleita uusia pensaita sekä kirsikkapuu. Mökiltä nappasimme mukaamme lisäksi koivun taimen ja muutaman toistaiseksi tuntemattoman maanpeiteperennan. Kotimatkalla luin vielä viimeisimmät istutusohjeet matkalukemisena olleesta puutarhakirjasta, ja alkuillasta ehdimme istutuspuuhiin.

Tontin rajaamiseen kadun varteen istutimme helppohoitoisia pensaita. Pensaita ei ole tarkoitus leikata säännöllisesti vaan ne saavat kasvaa vapaasti aidanteena. Tällä hetkellä meillä on kolme marjaomenapensasta ja kaksi marja-aroniaa. Marjaomenapensaiden ja marja-aronian pitäisi tulevaisuudessa kukkia komeasti valkoisin kukin, ja lisäksi marja-aroniapensaiden lehdissä on kaunis punertava väritys syksyisin. Marja-aronian marjojen pitäisi lisäksi olla käyttökelpoisia, toisin kuin marjaomenapensaiden.


Meille valikoitui suklaakirsikka mm. sen kestävyyden ja itsepölyttyvyyden takia. Istutimme suklaakirsikkapensaan ohjeiden mukaisesti aurinkoiselle paikalle.


Ensi viikolla kunhan ehdimme niin suuntaamme kotimme lähistöllä sijaitsevaan puutarhamyymälään hakemaan ainakin lisää pensaita kadun puoleiselle tontin rajalle. Oman pihan laittaminen on kyllä mahtavaa puuhaa ja samalla huomaa konkreettisesti miten maisema muuttuu viihtyisämmäksi kasvien myötä. Ainoa työläs vaihe istutuksissa on istutuskuoppien kaivaminen, mutta sekään ei käy liian raskaaksi kun hommat jakaa useammalle päivälle. Pihahommien vaiheistamisessa on sekin hyvä puoli, että suunnitelmia voi muuttaa tarvittaessa lennosta.
Varsinaisen hyötypuutarhan kunnon marjapuineen ja pensaineen laitamme myöhemmin alulle, tällä hetkellä se osa tontista toimii lähinnä puuvarastona. Lisäksi siihen kohtaan on pesiytynyt ikävä japanintatar, joka pitää saada ensin hävitettyä kokonaan tulevien hyötykasvien alta. Viime vuonna sain suuren osan juuristosta kaivettua ylös, mutta homma jatkuu siltä osin vielä tänäkin keväänä. Laji on harmillisen sitkeä, nopeakasvuinen ja tuntuu leviävän juuristonsa avulla hetkessä joka kolkkaan.

perjantai 18. toukokuuta 2012

Vihertää

Reilu viikko sitten kylvetyn nurmikon lähempi tarkastelu tuotti vihdoin tänään toivotunlaisen tuloksen; ruoho on alkanut vihertää. Tiukka päivittäinen kastelu yhdistettynä viime päivien sateisiin ei siis valunut hukkaan vaan luonto teki tehtävänsä. Kauempaa nurmea ei kuitenkaan kannata vielä ihastella.

Isäntä myös istutti eilen ensimmäiset lehtipuut pihalle. Plantagenista hankitut kaksi pylväshaapaa reunustaa nyt tonttia. Kiva saada vihdoinkin uusia puita kasvamaan ja suojaamaan pihaa, tontiltamme kun jouduttiin aikoinaan karsimaan käytännössä kaikki puut kotimme tieltä.

Pylväshaapa, korkeutta tiedossa aikuisena 8-17 metriä.

Kartiotuijia piahallamme kasvaa nyt 5 kappaletta

Kartiovalkokuusi, kutsutaan myös sokeritoppakuuseksi. Tuleva korkeus ja leveys 1-2 metriä.

keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Vaatehuoneen pintoja ja kiintokalusteita

Viikolla saatiin alakerran vaatehuone listoja vaille valmiiksi. Kaapit ja liukuovet tulivat Tankilta, ja laatat Laattapisteeltä. Kiinnityksestä vastasi tuttuun tapaan allekirjoittanut.

Eteisen läheisyydessä vaatehuonesta paljastuu vaatetangot. Tarkoituksena saada ulkovaatteet piiloon ilman suurempaa käyskentelyä.


Liukuovikaapit koostuvat kahdesta eri rungosta. Näiden välistä on kulku tekniseen tilaan, jossa on oman sisäänkäynnin yhteydessä kuraeteinen. Sen viimeistelystä tulee aikanaan erillinen viikon projektinsa, koska se vaatii vielä vesieristyksen, laatoitukset ja putkimiehen käynnin.

Ovimalli on Tankin 040 kiiltävä valkoinen alumiinikehysovi.
http://www.tankindoor.com/index.php?section=10

Ohessa muutama kuva ovikiskoista.



 
Itse asennus sujui nopeasti parissa iltapäivässä. Kunhan kuljetuksista nohtuneet tavarat olivat ensin kokonaisuudessaan saapuneet ja kolhiintuneet osat vaihdettu uusiin. Projektin haaste ei tällä kertaa liittynytkään teknisen toteutukseen, vaan toimittajan omaan logistiikkaan. Asiakkaan rooliksi jäi tutusti perään soittelu ja odottelu.

Samalla laatoitettiin vaatehuoneen ja eteisen lattia. Sopiva laatta löytyi Laattapisteestä. Aluksi harkitsimme luonnonkiveä, mutta päädyimme nyt sitten laattaan, perusteena huollon helppous ja pinnan kestävyys.


http://www.laattapiste.fi/tuotesarja?sarja=EXPLOR

Kiinnitykseen käytettiin Kiillon Superfixä, joka ainakin ensituttavuuden perusteella vaikuttaa toimivalta aineelta. Se, ettei pölyä ole joka paiktyöstön yhteydessä, on jo aika hyvä ominaisuus sinänsä.

http://www.kiilto.com/attachments/1/1/white_papers/Kiilto%20Superfix%20DF.pdf

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Juhlahumua ja terassikauden avajaiset

Lauantaina juhlittiin sukulaisten ja muutaman ystäväperheen voimalla pikkuprinsessamme ensimmäistä syntymäpäivää. Juhlakalu oli kuin Naantalin aurinko ja oli kovasti innoissaan saamastaan huomiosta, vieraista ja kuvassakin näkyvistä ilmapalloista :)
Taustalla pilkottaa korkean olohuoneemme katossa olevat akustiikalevyt.


Sunnuntaina oli vuorossa leppoisa äitienpäivä. Kahvit juotiin vastavalmistuneella parvekkeellamme. Kyllä kelpasikin paistatella päivää ja ihastella aikaansaannoksia!

Pala terassia valmista

Viikon aikana onkin taas tapahtunut melkoisesti. Flunssan ja ja pihatöiden ohella saatiin uusi pala terassia pinnoitettua, yksi parveke viimeisteltyä, tasattua nurmikkopohjaa, istutettu viherkasveja ja koottu kaapit vaatehuoneeseen. Laitetaan näistä kaikista omat kertomuksensa, tässä kuitenkin tarinaa terassista.

Nyt laudotettu alue on toisen parvekkeemme alla. Pinnoitus tehtiin jo tutuksi tulleella UPMn Profi Deckillä. Materiaalia on helppo työstää ja melko kätevä asentaa. Tai no, niin kätevää kuin polvet suussa ja porakone kädessä koskaan touhu on, mutta pintaa syntyy nopeasti kunhan pohjat on kunnossa. http://www.upmprofi.com/fi/Pages/default.aspx
Haittapuolena on melkoisen korkea hankintahinta, etenkin kulmaprofiilin miltei 20€/m herättää kysymyksiä. Onneksi kulmaai menee vain "joitain" metrejä joten kokonaiskustannuksiin sillä ei ole suurempaa vaikutusta.

Meidän pohjalla on ontelolaatta ja päällä bitiumikermiä. Juoksuiksi päälle laitomme kelluvat painekyllästetyt kakkosneloset ja näihin Profi Deckit kiinni omilla kiinnitysklipseillä.


Kokonaisuutena UPMn tuotteeseen voi olla tyytyväinen. Miinuksena on selkeästi kustannuspuoli, ominaisuudet ja värit kuitenkin veivät (taas kerran) voiton kustannuskurista.

Pääasiallinen väri terassilla piti aluksi olla grafiitinharmaa, mutta nyt lähti aavistuksen käsistä ja uusi palanen tehtiin jo grafiitilla reunustetusta sinertävästä.
Vaalea sinertävä sopi yllättävän hyvin. Taka-alalla näkyyitse ajettujen peltiurien teesseitse efekti, eli raja on vielä siistittävä valkoisella silikonilla. Etualalla rinnoille kaatuneet työkahvit :)
Kulmapalalla saa askelmat ja reunat siisteiksi.
Lankut kiinnitetään upmn omilla klpseillä. Kätevä systeemi, joskin pitkää ruuviterää oli vaikea löytää. Sellaista, joka ylettyisi ruuvaamaan raosta tarpeeksi syvälle.

Tämän osalta homma jatkuu vielä suuremman terassipalan kuviota ja väriä suunnitellessa. Ensin kuitenkin terassipesurilla asennuskuona pois.....

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Tuijat ruukussa

Päätimme asentaa terassillemme viherkasveja.

Kasvin malliksi valikoitui Tuija Brabant 100+ Plantagenista. Yksinkertainen, tummanharmaa, kulmikas Elho -ruukku löytyi Espoon Bauhausista. Hintaa ruukulla oli n. 40€ kpl.

Itse asennustyö sujui ongelmitta. Kaavimme pihalta salaojasoraa ruukun pohjalle 10cm kerroksen ja päälle Kekkilän puutarhamultaa.



tiistai 1. toukokuuta 2012

Vappurieha!

Muiden kokoontuessa Kaivopuistoon viettämään Vappua ystävien ja sukulaisten kanssa, me kaivoimme esille kompressorin ja naulapyssyn. Päivän anti oli hyvä, saimme viimeisteltyä toisen parvekkeemme näkyvät reunat, paneloitua kokonaisuudessaan parvekkeen alapinnan ja aloitettua parvekkeen lattian tekoa. Ruuvit loppuivat kesken, joten työtä jatketaan vikolla.

Panelointiin käytettiin RR23lla valmiiksi pintamaalattua 21x120 lautaa.

Parvekkeen lattiaksi laitoimme lämpökyllästettyä uralautaa, joka on miellyttävä jalalle. Se on tietysti makuasia mistä kukin tykkää. Lankkujen kiinnityksessä oikaistiin vähän - vain päät ruuvattiin kahdella ruuvilla, välijuoksuihin tuli rosterinauloja.


Parvekkeen lattiapintaan tulee lämpökyllästettyä uralankkua.
Huovan päälle sahattiin juoksuiksi kakkosneloset ja
ne asettuivat kiiloilla kaadon päälle tukevati.
Ilta-aurinko paistaa lasikaiteen läpi. Hienohan siitä tuli!
Vielä pientä siivousta suoritettavana... Pohjahuopa nostettiin
runkoa vasten ylös ja peitettiin pellillä. Koska kyseessä on
katettu tila, pellin reuna asetettiin puskuun eikä uraa tarvittu.
Paneloidun katon reunat listotettiin L-listalla, jotka
kiinnitettiin viimeistelynaulaimella


Parvekkeen alapinta paneloituna ja reunat
listoitettuna. Lamppujen johdot esillä - sähkömies
tervetuloa!