sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Uusia pensaita

Teimme eilen päiväretken mökille ja samalla reissulla poikkesimme mökin lähistöllä olevaan Agrimarketin Multasormi-puutarhamyymälään. Meille tarttui myymälästä matkaan astiataimissa olleita uusia pensaita sekä kirsikkapuu. Mökiltä nappasimme mukaamme lisäksi koivun taimen ja muutaman toistaiseksi tuntemattoman maanpeiteperennan. Kotimatkalla luin vielä viimeisimmät istutusohjeet matkalukemisena olleesta puutarhakirjasta, ja alkuillasta ehdimme istutuspuuhiin.

Tontin rajaamiseen kadun varteen istutimme helppohoitoisia pensaita. Pensaita ei ole tarkoitus leikata säännöllisesti vaan ne saavat kasvaa vapaasti aidanteena. Tällä hetkellä meillä on kolme marjaomenapensasta ja kaksi marja-aroniaa. Marjaomenapensaiden ja marja-aronian pitäisi tulevaisuudessa kukkia komeasti valkoisin kukin, ja lisäksi marja-aroniapensaiden lehdissä on kaunis punertava väritys syksyisin. Marja-aronian marjojen pitäisi lisäksi olla käyttökelpoisia, toisin kuin marjaomenapensaiden.


Meille valikoitui suklaakirsikka mm. sen kestävyyden ja itsepölyttyvyyden takia. Istutimme suklaakirsikkapensaan ohjeiden mukaisesti aurinkoiselle paikalle.


Ensi viikolla kunhan ehdimme niin suuntaamme kotimme lähistöllä sijaitsevaan puutarhamyymälään hakemaan ainakin lisää pensaita kadun puoleiselle tontin rajalle. Oman pihan laittaminen on kyllä mahtavaa puuhaa ja samalla huomaa konkreettisesti miten maisema muuttuu viihtyisämmäksi kasvien myötä. Ainoa työläs vaihe istutuksissa on istutuskuoppien kaivaminen, mutta sekään ei käy liian raskaaksi kun hommat jakaa useammalle päivälle. Pihahommien vaiheistamisessa on sekin hyvä puoli, että suunnitelmia voi muuttaa tarvittaessa lennosta.
Varsinaisen hyötypuutarhan kunnon marjapuineen ja pensaineen laitamme myöhemmin alulle, tällä hetkellä se osa tontista toimii lähinnä puuvarastona. Lisäksi siihen kohtaan on pesiytynyt ikävä japanintatar, joka pitää saada ensin hävitettyä kokonaan tulevien hyötykasvien alta. Viime vuonna sain suuren osan juuristosta kaivettua ylös, mutta homma jatkuu siltä osin vielä tänäkin keväänä. Laji on harmillisen sitkeä, nopeakasvuinen ja tuntuu leviävän juuristonsa avulla hetkessä joka kolkkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti